Kuchnia

Ciasta

TORT TRUFLOWY - przyslijprzepis.pl

1/ciasto czekoladowe:
-100 g. gorzkiej czekolady
-250 g. masła
-200 g. cukru pudru
-6 jajek
-1 cukier waniliowy
-300 g. mąki tortowej
-2 łyżki kakao
-50 g. mielonych migdałów
-2 łyżeczki proszku do piecz.

2/nasączenie:
-1 słoiczek dżemu morelowego-280 g.

3/krem truflowy:
-250 ml. śmietanki 30 %
-200 g. czekoladek Trufle z rodzynkami i rumem
-50 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-1 jogurt grecki-400 g.
-4 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki gorącej wody

4/krem czekoladowy-biały:
-250 ml. śmietanki 30 %
-1 czekolada biała
-80 g. cukru pudru
-1 Śnieżka z czekoladą
-4 łyżeczki żelatyny
-1/2 szklanki wody
-400 g. jogurtu greckiego

5/polewa czekoladowa:
-200 g. czekolady mlecznej
-200 ml. śmietanki 30 %
Sposób przygotowania
1. ciasto czekoladowe - krok 1
1/ciasto czekoladowe: Czekoladę rozpuścić na parze z 50 g. masła.Ostudzić do letniego.Resztę masła utrzeć z 1/2 cukru i żółtkami ,cukrem waniliowym. Dodać letnią czekoladę, utrzeć. Przesiać mąkę z kakao, proszkiem,połączyć z masą.Dosypać orzechy i wymieszać.Białka ubić z resztą cukru. Ostrożnie wkręcić w ciasto.Tortownicę wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia 30 cm. Napełnić ciastem, wyrównać. Piec w 180* przez 30-35 min. Po przestygnięciu przekroić na 3 krążki.
2. nasączanie - krok 2
2/dżem: Dżem podgrzać i 1/2 nasączyć 1 krążek.
3. warstwa kremu - krok 3
3/krem truflowy: Cukierki roztopić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić. Przynajmniej 30 min. w lodówce, można na całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego. Śmietankę truflową ubić z śmietan-fixem, potem jogurtem, dodawanym stopniowo.Na koniec wlewać, żelatynę i zmiksować, lecz nie za długo. Wyłożyć na nasączony krążek w tortownicy.
4. 2 blat biszkoptu nasączonego - krok 4
Przykryć drugim blatem. Ten nasączyć resztą dżemu.
5. warstwa kremu białego - krok 5
4/krem czekoladowy biały: Czekoladę roztopić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić. Przynajmniej 30 min. w lodówce, można na całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić z pudrem, potem śnieżką. Następnie z jogurtem, dodawanym stopniowo.Na koniec wlewać, żelatynę i zmiksować, lecz nie za długo. Wyłożyć na nasączony 2 krążek w tortownicy.
6. tort przełożony - krok 6
Przykryć trzecim krążkiem.Całość schłodzić.
7. tort przed polewą - krok 7
Potem zdjąć obręcz z tortownicy, tort ułożyć na kratce, albo tacce.
8. polewa czekoladowa - krok 8
5/polewa czekoladowa: Czekolady wraz ze śmietanką, podgrzewać nad parą. Mieszać do rozpuszczenia. Lekko przestygniętą, posmarować cały tort.
9. dekoracja - krok 9
Z reszty zrobić esy-floresy na torcie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation